Jak frytki zamienić w złoto, czyli czego można się nauczyć z finansowej historii McDonald’s?

Zespół ING

Zespół ING

Artykuły (204)

Inspirujemy i motywujemy w Społeczności ING

03-06-2017

 

Jedna kanapka sukcesu nie czyni, ale przemyślany biznes i wytrwałość już tak. Z historii McImperium, pomysłowości braci McDonald i biznesowego podejścia, jakie miał Ray Kroc, można się wiele nauczyć.

Jest schyłek lat 30., gdy Mac i Dick McDonald otwierają swoją pierwszą knajpę – restaurację dla kierowców. Klienci nie muszą wysiadać z aut czy schodzić z motocykli, bo zamówieniami i przynoszeniem potraw zajmują się kelnerki. To kolejny biznes braci, który jednak nie do końca wygląda tak, jak by chcieli. Zamykają więc drzwi restauracji, ale postanawiają zostać w gastronomii. Ich plan to wprowadzenie zmian: zmniejszenie menu, samoobsługa, wydawanie posiłków przy barze, wymiana prawdziwej zastawy na papier oraz plastik i w końcu skierowanie się do szerszego odbiorcy. W nowo otwartej restauracji McDonald’s w San Bernardino mieli jeść wszyscy – tak samo młodzież, jak i rodziny z dziećmi. I wystarczyła chwila, by rzeczywiście tak się stało. Do restauracji przyciągała nie tylko cena i dobra jakość posiłków, ale też… tempo ich wydawania. Na zamówiony obiad nie czeka się już 30 minut, a 30 sekund. Do szybkiego przygotowywania dużej ilości posiłków w coraz bardziej rozwijającej się sieci knajp potrzebny był jednak odpowiedni sprzęt – McDonaldowie, zamawiają więc kilka shakerów, które mogą przygotować jednocześnie aż 40 koktajli.

Tutaj ich drogi krzyżują się z Rayem Krocem, który w tym czasie zajmuje się sprzedażą papierowych kubków, talerzy i mikserów. Wcześniej imał się różnych biznesów, ale raczej bez większego sukcesu i prędzej bankrutując, niż odnosząc sukces finansowy. Do restauracji McDonald’s przyjeżdża zaintrygowany restauracją, która kupiła od niego za jednym razem aż taką ilość nowoczesnego sprzętu. To, co tam zastaje, robi na nim ogromne wrażenie: wszyscy pracują szybko i sprawnie, każdy pracownik ma przypisany konkretny etap posiłku, a sieć powoli rozwija swoją franczyzę. Kroc nie czeka długo i widząc potencjał, proponuje braciom współpracę. Jest przekonany, że „McDonald’s będzie nowym amerykańskim kościołem”, więc szybko zostaje ich agentem do spraw franczyzy i dostaje wyłączne prawa do „sprzedaży metody McDonalda”. W 1957 roku odkupuje od nich całą sieć za 2,7 mln dolarów. Kilka lat po przejęciu przez niego Złotych Łuków, sieć jest już notowana na nowojorskiej Giełdzie Papierów Wartościowych.

Kroc udoskonalił biznes braci i pilnował wszystkiego – uregulował czas pracy, określił wielkość porcji i wygląd opakowań (musiały być takie same w każdym miejscu na świecie), a nawet ilość plasterków ogórka w każdej kanapce. Zapał, jasno określony plan biznesowy, franczyza i zarabianie na ziemi sprawiły, że McDonald’s bardzo szybko stało się międzynarodową korporacją, przynoszącą ogromne zyski.

To, co niezbędne dla Twojej firmy na start – sprawdź!

Nauki Złotych Łuków

Z niesamowitej historii, mimo upływu lat, można wyciągnąć bardzo praktyczne wnioski – to wciąż inspiracja dla wielu biznesmenów. Pracujesz nad własną firmą? Poniższe wskazówki na pewno Ci się przydadzą.

Nie musisz mieć doświadczenia i specjalistycznego wykształcenia

Bracia McDonald nie znali się na gastronomii, ale otworzyli w 1937 r. swój pierwszy bar – dla zmotoryzowanych. Ray Kroc z kolei nie skończył college’u, ale pasja i ciężka praca doprowadziły go do sukcesu.

Nie trzeba robić tego samego całe życie

Jeśli raz nie wyszło, próbuj dalej, aż znajdziesz swoją niszę. McDonaldowie przed otwarciem restauracji zajmowali się różnymi rzeczami, podobnie jak Kroc.

Nie bój się wprowadzać zmian

W pierwszej restauracji braciom nie do końca odpowiadałkierunek, w jakim zmierzał ich biznes. Zamknięto więc lokal, przemyślano wszystko od nowa i zmieniono strategię. Nowa koncepcja odniosła sukces.

Prostota i optymalizacja

Pomysł nie może być zbyt skomplikowany, jeśli ma się przyjąć. McDonaldowie zmniejszyli menu i zwiększyli wydajność pracowników, dzięki czemu klienci szybciej decydowali się na danie, a to serwowane było w 30 sekund, a nie 30 minut.

Auto dla firmy na start? To proste!

Ciesz się z naśladowców i znajdź sposób jak na nich zarobić

Jeśli robisz coś dobrze – zawsze znajdą się osoby, które będą chciały działać tak jak Ty. McDonaldowie, widząc zainteresowanie swoją restauracją, zdecydowali się na sieć franczyzową.

Osobiście dbaj o szczegóły

Kroc przykładał wagę do czystości lokali oraz skrupulatnie dobierał menedżerów i osoby do współpracy. Sam też dbał o to, w jakim miejscu będzie mógł być otwarty nowy bar i wszystko miał pod kontrolą.

Nie bój się współpracować

Gdyby Kroc nie zaczął współpracować z McDonaldami, prawdopodobnie ich restauracja dalej byłaby znana tylko lokalnie, a on wciąż szukałby swojej niszy w biznesie. Warto jest słuchać ludzi i nie bać się prosić o pomoc – spojrzenie z innej perspektywy, świeże pomysły i ich podejście skonfrontowane z naszym mogą okazać się kluczem do sukcesu.

Bądź wytrwały i pracowity

Tak właśnie działał Ray Kroc, który nie poddawał się w poszukiwaniu biznesu, aż w końcu poznał braci McDonald i zaczął budować McImperium. Ponoć pracował 70 godzin tygodniowo i przez pierwsze kilka lat w ogóle nie pobierał pensji. To ostatnia i najważniejsza nauka wynikająca z historii McDonald’s, o czym mówił sam biznesmen: „Nic na świecie nie zastąpi wytrwałości. Nie talent. Nic nie jest powszechniejsze niż nieskuteczni ludzie z talentem. Nie geniusz. »Niedoceniony geniusz« jest niemalże przysłowiem. Nie edukacja. Świat jest pełen wykształconych bezdomnych. Wszechmocne są wytrwałość i determinacja”.

Curated content 

Źródła:

http://marciniwuc.com/mcimperium/

http://www.forbes.pl/kto-stworzyl-mcdonalda-ray-kroc-i-bracia-mcdonaldowie,artykuly,210759,1,3.html

http://www.mensview.pl/2015/04/ray-kroc-ojciec-chrzestny-mcdonalds/

http://mariuszkapusta.pl/uwielbiam-mcdonalds/

http://mcdonalds.pl/o-mcdonalds/franczyza

http://czasopismo.legeartis.org/2017/02/mcimperium-recenzja-filmu.html

http://film.onet.pl/recenzje/mcimperium-ukradnij-sobie-pomysl-na-biznes-recenzja/vrbk1l

https://pl.wikipedia.org/wiki/McDonald%E2%80%99s

http://www.filmweb.pl/reviews/American+Dream%3A+zestaw+powi%C4%99kszony-19693

http://lokalnabiznes.pl/artykul/115/zlote-luki-zelazne-zasady

http://marciniwuc.com/mcimperium/